ȘTIRI

Pe Brancusi nu-l poti cuprinde in cuvinte, dar ii poti dedica fapte. Ce s-a intamplat in Ilfov?!

[ad_1]

𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶𝗻 𝗕𝗿𝗮̂𝗻𝗰𝘂𝘀̦𝗶 – ,,𝗩𝗶𝗮𝘁̦𝗮 𝗺𝗲𝗮 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝘂𝗻 𝘀̦𝗶𝗿 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗿𝗮𝗰𝗼𝗹𝗲!”- eveniment cultural dedicat împlinirii a 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Consiliul Judeţean Ilfov prin Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov , în parteneriat cu Primăria Orașului Măgurele  şi cu Centrul Cultural Măgurele, a organizat ieri, 𝟭𝟴 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, evenimentul omagial dedicat părintelui sculpturii moderne.

„A fost o bucurie să ne putem transpune, pentru câteva ore, într-o atmosferă a lucrurilor care ţin de esenţă, cu gândul la minunatele opere de artă ale maestrului”- au transmis organizatorii, pentru că, aşa cum artistul însuşi o spune  în piesa de teatru creată şi regizată de 𝗖𝗹𝗮𝘂𝗱𝗶𝗮 𝗠𝗼𝘁𝗲𝗮 şi 𝗕𝗲𝗮𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗥𝗮𝗻𝗰𝗲𝗮: ,,o sculptură desăvârşită trebuie să aibă darul de a-l vindeca pe cel care o priveşte.”

Arta este o formă de manifestare a sufletului, iar Brâncuşi ne-a lăsat, prin capodopera sa, moştenirea viziunii sale ample şi rafinate asupra vieţii.

Vă lăsăm aici câteva imagini de la manifestarea dedicată românului absolut care şi-a asumat etnicitatea.

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Peștișani, Gorj, România– d. 16 martie 1957, Paris, Franța) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

Scuptorul s-a remarcat prin contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Viziunea lui Brâncuși asupra vieții era influențată atât de Platon cât și de conceptele filosofilor orientali.

Brâncuși este, neîndoielnic, un asemenea moment al conștiinței artei moderne, care concentrează sensurile unei întregi ere a evoluției spiritului creator.

Reprezentant al mișcării artistice moderne, Constantin Brâncuși este considerat de mulți ca fiind cel important sculptor al secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avantgardei pariziene.

Criticii de specialitate spun că Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

Articolul Pe Brancusi nu-l poti cuprinde in cuvinte, dar ii poti dedica fapte. Ce s-a intamplat in Ilfov?! apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

S-ar putea să-ți placă și...