SĂNĂTATE

Tu știi care sunt beneficiile consumului de ceai negru?

Atunci când vine vorba despre ceai negru, majoritatea oamenilor știu că acesta poate înlocui ceștile de cafea consumate zilnic. În afară de faptul că este o băutură care te umple de energie, ceaiul negru mai are și o mulțime de alte efecte pozitive pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.

Compoziție nutrițională

În compoziția ceaiului negru intră o mulțime de substanțe cu efecte pozitive, cum ar fi polifenoli, minerale, antioxidanți și vitamine. Dar hai mai bine să vedem care ar fi punctele tari ale acestora.

Te scapă de stresul oxidativ

Toată lumea a auzit de efectele benefice pe care antioxidanții le aduc în viața noastră. Ceaiul negru reprezintă una dintre cele mai bune surse naturale de aceste substanțe care te ajută să scapi de problemele cauzate de stresul oxidativ.

O bună sănătate cardiovasculară

Ești preocupat de sănătatea inimii tale? Atunci să știi că în pofida celor care susțin că de fapt ceaiul negru este contraindicate în acest caz, lucrurile nu stau chiar așa. Substanțele conținute de ceaiul negru despre care ți-am amintit mai sus, precum și flavonoidele sunt cele care te ajută să reduci valorile colesterolului ”rău” și astfel să ai grijă așa cum trebuie de sănătatea vaselor de sânge.

Îmbunătățește funcția cognitivă

Printre alte substanțe conținute, ceaiul negru mai numără și cafeina, dar și aminoacidul L-teanină. Acestea două contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive, așa că îl poți folosi cu încredere

Ideal în curele de slăbire

Ne-am obișnuit să considerăm ceaiul verde ca fiind un adevărat aliat al celor care vor să mai scape de kilogramele în plus, dar adevărul este că și ceaiul negru ar trebui să fie trecut pe lista noastră. El accelerează metabolosmul și îmbunătățește ritmul de ardere al grăsimilor, ceea ce face ca visul tău de a slăbi mai ușor și mai repede să devină realitate. Și nici nu are multe calorii, dacă tot suntem la acest capitol.

Poate fi consumat și de diabetici

De regulă, atunci când ești diagnosticat cu diabet, în afară de tratament, medical specialist îți mai recomandă și urmarea unui regim alimentar menit să îți țină sub control valorile glicemiei. Dacă iubești gustul ceaiului negru, vei fi mai mult decât încântat să afli că acesta este permis acum, deoarece antioxidanții conținuți de acesta ajută la sensibilizarea organismului la insulină.

Oase mai puternice

Menținerea sănătății sistemului osos poate fi o misiune mai ușor de îndeplinit dacă ai grijă să consumi ceai negru în mod regulat. Semnele îmbătrânirii mai pot fi încă ținute la distanță cu ajutorul lui, așa că de ce să nu profiți de asta?

Luptă contra infecțiilor

În urma studiilor s-a ajuns la un rezultat deloc surprinzător: ceaiul negru are reale efecte antivirale și antimicrobiene, ceea ce înseamnă că îți protejează mai bine organismul în fața anumitor infecții. De asemenea, un sistem imunitar puternic se află pe lista sa de efecte benefice.

Ceaiul negru poate avea proprietăți antibacteriene și antivirale. Polifenolii din ceai pot ajuta la protejarea organismului împotriva anumitor infecții, contribuind la întărirea sistemului imunitar.

Reducerea stresului

Nu sunt deloc puține situațiile stresante din viața fiecăruia dintre noi, iar medicii ne sfătuiesc să încercăm să le ținem sub control dacă vrem să ne păstrăm starea bună de sănătate. Poți să încerci să le combați efectele negative prin plimbări, ședințe de meditație sau terapie, mai mult sport, dar să știi și că tot ceaiul negru ar putea fi acea mână de ajutor la nevoie. Nu este necesar să consumi în cantități industriale. Doar o singură cană pe zi, în momentele de mare încărcătură emoțională contează enorm.

Vedere mai bună

Din cauza lucrului la calculator sau faptului că înaintezi în vârstă ai observat că nici vederea ta nu mai este chiar atât de bună. Ai nevoie de ceva ajutor în acest sens, așa că poți consuma mai multe alimente recunoscute pentru faptul că îmbunătățesc acuitatea vizuală. Dar știai că printre acestea se află și ceaiul negru? Cel mai probabil răspunsul a fost unul negativ, dar acum gata, nu mai ai nicio scuză pentru a evita să-l bei în fiecare zi, pentru că vei vedea cum vederea ta parcă se mai limpezește puțin cu ajutorul lui.

Reduce disconfortul abdominal

Dacă sistemul tău digestiv nu funcționează chiar foarte bine și te confrunți în mod frecvent cu disconfort abdominal, nu credem că mai este nevoie să îți spunem că tot acest lichid este cel care contribuie la îmbunătățirea situației. Este o veste cu adevărat bună pentru cei care iubesc gustul aparte pe care îl are acest ceai.

Nu exagera cu cănile băute zilnic

Chiar dacă vorbim de un ceai și nu despre cafea, și acesta conține destul de multă cofeină, așa că nu începe să bei multe căni în fiecare zi. Este adevărat, îți place și gustul, ești conștient și de efectele pozitive, dar în cazul în care exagerezi nu le potențezi pe acestea din urmă ci doar îți dai peste cap organismul.

Optează pentru îndulcitori naturali

Deși se recomandă consumul de ceai negru fără adăugarea de zahăr, sunt persoane care simt nevoia să adauge ceva dulce în acest preparat. Dacă și tu te numeri printre ei, atunci optează pentru îndulcitori naturali, pentru a nu anula efectele pozitive pe care ceaiul negru le aduce organismului.

Descoperă mai multe arome

Nu există ceai negru care să nu îți placă. De ce spunem asta? Pentru că sunt mai multe sortimente, cu arome diferite, astfel încât fiecare dintre noi să o găsească pe cea potrivită pentru el. Care este cea care îți place mai mult?

S-ar putea să-ți placă și...