SĂNĂTATE

Despre bere și alăptare

Atunci când decid să-și hrănească bebelușul la sân, toate femeile intră în panică și se gândesc cu groază că tot ceea ce consumă ele se transmite în laptele matern. În plus, mai există și teama că micuțul nu se satură cu ce trage de la sân, așa că se caută tot felul de soluții pentru a spori lactația. ”Mănâncă/ nu mânca ceapă”, ”Bea bere dacă vrei să ai lapte”, sunt doar câteva dintre recomandările pe care proaspetele mămici le primesc de la cei din jur, iar în lipsa unui consultant în alăptare, stresul și starea oboseală de după naștere, contribuie și ele din plin la starea psihică ”aproape de pământ” a acestora.

Și așa am ajuns la subiectul pe care dorim să ți-l prezentăm în continuare. Este vorba despre consumul de bere în alăptare. Dacă în ceea ce privește alimentele pe care au voie sau nu să le consume pe perioada sarcinii părerile sunt împărțite, chiar Organizația Mondială a Sănătății s-a implicat atunci când a fost vorba de consumul de alcool în această perioadă. Un NU hotărât a fost răspunsul OMS, care a mai inclus pe lista de interzise și stupefiantele și fumatul.

Berea nu favorizează lactația

A bea sau a nu bea bere pe perioada alăptării? Recomandările cunoscuților spun că această băutură nu ar trebui să lipsească din frigiderul tău în această perioadă, iar cadrele medicale susțin că vorbele conform cărora berea sporește lactația sunt doar un mit. De fapt, mamele nu ar trebui să consume bere, alcool în general, în speranța că vor spori producția de lapte, pentru că își vor pune în pericol copilul. Femeile sunt sfătuite să bea un pahar de vin sau de bere, pentru că vor fi mai relaxate şi, în consecinţă, vor produce mai mult lapte. De fapt, lucrurile stau exact invers, iar orice femeie interesată de binele copilului ei va alege să nu consume alcool pe perioada alăptării.

Medicii au explicat că atunci când o mamă care alăptează consumă alcool, în interiorul organismului ei se modifică mecanismele fine care controlează lactaţia, iar alcoolul ajunge în laptele matern. Este adevărat, mamele ar trebui să se hidrateze mai bine pe perioada alăptării, dar această hidratare nu se face cu bere. Poți bea multă apă plată, ceaiuri care stimulează lactația, compoturi chiar, nu uita să consumi și multă supă, dar nu încerca să apelezi la bere, care de fapt are un efect diuretic, adică ajută la pierderea lichidelor. În plus, alcoolul din berea consumată pe perioada alăptării are un efect toxic asupra creierului celui mic.

Da sau nu pentru berea fără alcool?

Cei care susțin mitul conform căruia berea contribuie din plin la sporirea cantității de lapte matern au găsit imediat o ”portiță de scăpare”: da, este adevărat, alcoolul face rău, dar pe piață există și bere fără alcool, așa că nu există niciun risc pentru copil dacă mama consumă această băutură.

Cercetătorii spanioli care au realizat un studiu în acest sens și au ajuns la concluzia ca berea fără alcool, dacă este consumată în perioadele de alăptare, poate contribui la creşterea nivelului de antioxidanţi din laptele matern.

De asemenea, deși până acum s-au realizat numeroase studii care au demonstrat cu toatele că a consuma alcool pe timpul sarcinii sau al perioadei de alăptare, nu se știu prea multe încă despre efectele pe care le are consumul unei mici cantități de bere, de exemplu, în cele două cazuri. De fapt, consumul mic de alcool pe perioada alăptării nu a fost, pănă în prezent, asociat cu efecte nocive asupra bebeluşului. Astfel, părerea comună a specialiştilor este că un consum de mic de alcool, la care se adaugă temporizarea urmatoarei alăptari a copilului nu ar prezenta riscuri pentru bebeluş.

Așadar, de tine depinde totul. Poate consideri că o gură, două de bere, ”de poftă” nu are ce rău să-i facă bebelușului. Sau poate te numeri printre mamele mai stricte, care au ales să nu consume nici măcar o picătură de alcool sau alte alimente care știu sau cred că i-ar dăuna copilului, pe perioada alăptării. Se spune mereu că mamele știu mereu ce este mai bine pentru copilul lor, iar instinctul le va învăța pe acestea cum să procedeze pentru ca micuțul să nu aibă de suferit. De aceea spuneam mai sus că decizia îți aparține. Noi doar am încercat să îți oferim unele informații care să facă luarea unei decizii în acest sens ceva mai ușoară.

Când este prea mult?

Spuneam mai sus că un consum de mic de alcool, la care se adaugă temporizarea urmatoarei alăptari a copilului nu ar prezenta riscuri pentru bebeluş. Întrebarea care apare este totuși: ce înseamnă consum mic de alcool? Când este prea mult pentru bebeluș? În rândurile de mai jos vom încerca să lămurim oarecum răspunsul la aceste neclarități.

Din punct de vedere știintific, o porţie de alcool înseamnă 10mg alcool pur adică echivalentul a o bere de 330 ml sau un pahar de vin de 100 ml sau o băutură spirtoasă de 50 ml.

De aceea, dacă nu mai reziști de poftă, sau ai primit o invitație la o petrecere unde se consumă alcool și nu vrei să faci paradă cu abstinența ta, avem câteva recomandări.

În primul rând, limitează consumul la o una (maxim două) porții de alcool și mai ales, alege să nu consumaţi alcool pe stomacul gol. Este de preferat să consumi alcoolul după ce ai alăptat, și nu înainte, pentru că în acest ultim caz micuțul va fi afectat de alcoolul băut. Apoi, fă o pauză mai lungă până la alăptarea următoare. Mai exact, alăptează din nou după câteva ore pentru a permite organismului să elimine alcoolul. Dacă ai consumat o porţie de alcool vei alăpta din nou, în siguranţă, dupa 3 ore. În schimb, dacă ai consumat două porţii de alcool e bine să aștepţi 6 ore pâna vei alăpta din nou.

Dacă micuțul tău mai acceptă și biberonul, atunci ești ”salvată”. Doar te mulgi în avans iar la următoarea masă îi oferi copilului laptele muls. Procedând astfel, cel mic nu a fost deloc afectat de faptul că ai ales să consumi puțin alcool, iar organismul tău va avea timp suficient să elimine şi tot alcoolul consumat. Dacă vrei însă să fii cu inima împăcată, cel mai bine ar fi să ceri sfatul medicului, care îți va oferi o părere științifică în acest sens.

S-ar putea să-ți placă și...