Pe scurt, ce afli aici. Când îți alegi o pereche de încălțăminte, trebuie să ai în vedere 5 aspecte:
- Branțurile (le mai zice tălpici)
- Cusăturile sau lipiturile
- Materialele din care e fabricată
- Eticheta cu instrucțiuni de întreținere și curățare
- Tehnologiile de fabricație – în special pentru încălțămintea de specialitate (bocanci de munte, de protecție a muncii, etc)
Hai să vezi , pe rând, cum să procedezi.
Cum verifici branțurile (tălpicile)?
Cel mai important detaliu pentru confortul tău atunci când alegi încălțămintea, sunt branțurile (tălpicii din interior).
De ce? Deseori, ne regăsim în situația în care stăm încălțații ore în șir cu aceeași pereche de încălțăminte. Iar atunci când purtăm 8 ore o pereche de pantofi, inevitabil transpirăm. Ei, branțurile absorb toată transpirația picioarelor tale și necesită spălare frecventă. E ca și cum ai purta același tricou zile bune la rând. Nu prea faci asta, nu? La fel trebuie să procedezi și cu branțurile. Scoate-le și spală-le o dată la 3-5 purtări.
Când îți cumperi încălțăminte nouă, verifică ca branțurile să se poată scoate. Dacă branțurile nu pot fi scoase (spre exemplu, pot fi lipite sau cusute), nu le vei putea spăla separat.
Asta înseamnă ori că va trebui să cureți mai des toată încălțămintea, ori că se vor dezvolta mirosuri și bacterii pentru că, să recunoaștem, nu e cea mai plăcută acțiune, ca să vrei s-o faci de 2 ori pe săptămână. Deci dacă ai de ales între două perechi care îți plac, alege-o pe cea cu branțurile independente.
Evită branțurile din carton pentru că putrezesc foarte repede și se rup. Îți vor crea disconfort la atingerea picioarelor și vor mirosi urât. Cum nu se poate mai rău! Totodată, verifică materialul de sub branțuri. Nici el nu trebuie să fie din carton. La prima spălare la mașină, cartonul ăla nu mai e bun de nimic și crede-mă, vei simți că nu e acolo.
Cum verifici cusăturile?
Atunci când cumperi o pereche încălțăminte, fie nouă sau second hand, verifică îmbinările. Trage ușor de locurile unde sunt cusături între materiale sau unde este lipită/cusută talpa. Dacă găsești mici găuri la cusături, odată cu purtarea încălțămintei, găurile se vor mări iar cusăturile se vor destrăma.
Dacă se întinde adezivul sau sunt pete de adeziv în locul unde e lipită talpa, odată cu purtarea pantofilor, talpa se va dezlipi. Îndoaie talpa încălțămintei cât de mult poți, maxim un unghi de 90°. Dacă observi mici crăpături în talpă, după ce porți destul de mult încălțămintea, talpa va crăpa și se va rupe.
Nu te baza că firma de la care cumperi încălțămintea e de încredere sau ca pantofii sunt scumpi. Și ție ți se poate întâmpla să cumperi pantofi cu defecte. Chiar și pantofii de mii de euro pot avea defecte. Așa că fă cele 2 teste de mai sus și asigură-te că dai banii pe ceva calitativ.
Ce materiale să alegi?
Exceptând talpa, sunt 3 tipuri de materiale de bază care se folosesc la încălțăminte:
- pielea netedă
- pielea întoarsă
- materialul textil
Cel mai păcătos material la încălțăminte e pielea întoarsă. De ce e păcătos?
Cu siguranță. cel puțin o dată ai spălat la mașină adidași sau pantofi din
piele întoarsă. Și cel puțin o dată ți-a ieșit culoarea din ei. Sau poate chiar ai avut ghinion încât să te prindă ploaia și să se scurgă vopseaua din pielea întoarsă – asta se întâmplă la pielea întoarsă vopsită.
Însă la pielea de culoare naturală, nu are cum să îți iasă culoarea. În schimb, se arde pielea dacă folosești soluții de curățare nepotrivite. Sau se deshidratează și se întărește pielea dacă îi speli la mașină (evită să speli la mașină orice conține piele întoarsă).
Ca să îți dai seama de durabilitatea vopselei de pe pielea întoarsă, fă următorul test:
Freacă cu un șervețel uscat alb pe pielea întoarsă. Dacă șervețelul se murdărește de culoare, vopseaua nu e bună și o să-ți dea bătăi de cap. În cazul în care încălțămintea este făcută din mai multe materiale, verifica îmbinările.
Dacă există transfer de culoare de pe un material pe altul (ex. dacă a curs culoare albastră de pe piele întoarsă pe textil), vopselele sunt de proastă calitate și mai devreme sau mai târziu vor distruge aspectul per ansamblu al încălțămintei. Dacă totuși îți place prea mult încălțămintea, poart-o în așa fel încât să nu o uzi.
Cum să lucrezi cu instrucțiunile de curățare
Undeva pe încălțăminte sau pe cutie ar trebui să ai o etichetă cu instrucțiunile de curățare. Acolo ar trebui să scrie dacă se spală sau nu la mașină, cum se curăță la mână, ce produse să folosești, cum se usucă etc. Dacă nu găsești aceasta eticheta nici pe cutie nici pe pantofi, caută aceste informații pe site-ul producătorului.
Cum să alegi încălțămintea în funcție de tehnologia de fabricație
Există peste 20 de tehnologii de fabricație pentru încălțămintea de specialitate. Iată 3 dintre cele mai uzuale tehnologii, ca să înveți cum să le distingi de celelalte tipuri.
- Încălțămintea de tip A sau ESD
Este utilizată de obicei în fabricile de electronice. Rolul lor e de dublă protecție. O dată protejeaza omul să nu fie curentat, pe de altă parte protejează electronicele, să nu li se prăjească circuitele
- Încălțămintea cu inserții metalice
De obicei o utilizezi oriunde manipulezi obiecte grele – în construcții, logistică, agricultură.
- Încălțămintea cu material GORE-TEX
De obicei mă refer aici la bocancii de munte. Ca să înțelegi întâi ce e special la
ei, îți spun că GORE-TEX este o membrană microscopică cu peste 1,4 miliarde de pori pe centimetru pătrat. Porii sunt de 20.000 de ori mai mici decat o molecula de apă – și de 700 de ori mai mari decat o moleculă de vapor (transpirație evaporată). Așa se explică de ce apa nu poate intra în papuci, dar transpirația poate să iasă și piciorul să respire.
Toate acestea trei necesită curățare și întreținere specializată. În caz contrar, își vor pierde proprietățile sau își vor schimba forma. E periculos să te bazezi pe funcțiile lor – de protecție împotriva curentului, de rezistență la greutăți sau de protecție împotriva apei – când ele au dispărut din cauza intreținerii greșite.
Așa că cel mai bun sfat pe care îl poți primi este să lași totul pe seama unor specialiști de la o curatatorie adidasi. Nu uita, la Kanoi consultația e gratuită, iar serviciile de curățare au un preț incredibil de mic, în comparație cu banii pe care riști să-i pierzi (și să-i cheltui din nou).