SĂNĂTATE

Cum poți să îți crești șansele de a rămâne însărcinată

Din ce în ce mai multe cupluri se luptă cu problemele legate de fertilitate. Nu este deloc ușor pentru cei care vor să devină părinți, și este mult de discutat pe această temă. Pentru a-și îmbunătăți șansele, tot mai mulți dintre cei care doresc să devină părinți înțeleg că nu doar tratamentele prescrise de medicul specialist sunt cele care contează, ci și stilul de viață. Să vedem care ar trebui să fie schimbările menite să îți vină în ajutor atunci când vrei să ai un copil.

Un stil alimentar echilibrat

Majoritatea dintre noi avem un stil alimentar pe care l-am putea descrie cu un singur cuvânt: haotic. Consumăm calorii goale, care nu aduc niciun aport organismului, și care nu fac decât să îl dea și mai mult peste cap. Primele schimbări pe care ar trebui să le faci se referă la dieta zilnică. Nu este nevoie să faci de fapt sacrificii prea mari, ci să înțelegi ce înseamnă să mănânci sănătos și echilibrat, pentru că o alimentație corectă îți poate influența fertilitatea. Optează pentru acele alimente pline de vitamine și nutrienți care ajută în lupta cu infertilitatea, cum ar fi acid foloc, vitamina E, vitamina D, acizi grași omega 3 sau zinc. Toate acestea sunt recunoscute pentru faptul că au efecte benefice asupra sistemului reproducător.

Suplimente alimentare naturale

Există și unele suplimente alimentare care pot contribui destul de mult la îmbunătățirea funcțiilor sistemului reproducător. Atenție însă, optează pentru cele naturale, și mai ales, discută cu medicul tău despre acestea, pentru a vedea și care sunt recomandările lui în acest sens.

Ține-ți sub control greutatea corporală

Atât kilogramele în plus, cât și Evele care au probleme cu subponderalitatea au șanse destul de mari de a se confrunta cu probleme legate de infertilitate. După cum susțin specialiștii în domeniu, dacă vei reuși să îți rezolvi problemele cu greutatea este posibil ca șansele să rămâi însărcinată sunt mult mai mari.

Nu uita de stres

Ți s-a tot repetat că stresul nu te ajută cu nimic atunci când vrei să ai un copil, așa că probabil nu îți spunem nicio noutate. Nu degeaba se spune că multe cupluri care au plecat în vacanță doar doi, s-au întors trei. Da, știm, este o glumă, dar conține destul de mult adevăr. Situațiile stresante îți pot afecta fertilitatea mai mult decât crezi, așa că încearcă să faci ceva în acest sens. Schimbă-ți locul de muncă – dacă este posibil, apelează la tehnici de gestionare a stresului, fă plimbări mai lungi, începe să alergi sau să faci un sport care nu te solicit foarte mult, găsește un hobby care să te facă să te simți relaxată, și multe altele. Este posibil ca tocmai acum să se întâmple și minunea în viața voastră!

Ce părere ai de fitoterapie?

Nu respinge din start această opțiune, pentru că s-a demonstrat științific că unele plante, administrate în dozele potrivite, pot crește șansele de a îmbunătăți fertilitatea. Trifoiul roșu sau ginkgo biloba sunt unele dintre acestea, dar poți afla mai multe în acest sens de la un specialist în acest domeniu.

Terapii alternative

Multe femei susțin că au rămas însărcinate după ce au apelat și la terapii alternative, în paralel cu tratamentul indicat de medicul specialist în infertilitate. Acupunctura este una dintre acestea, și este foarte des asociată cu îmbunătățirea funcțiilor sistemului reproducător. Încearcă și tu, pentru că s-ar putea să ai parte de unele surprize plăcute!

Renunță la sedentarism

După cum spuneam ceva mai sus, stresul și kilogramele în plus sunt printre cei mai mari inamici ai fertilității. De aceea, printre schimbările pe care le poți face în acest sens ar fi să renunți la sedentarism și să începi prin a face ceva exerciții fizice moderate. Nu doar că îți cor îmbunătăți starea de spirit, vei avea mai multă energie, dart e vei odihni și mai bine și vei putea slăbi ceva mai ușor. Toate acestea împreună îți cresc șansele de a deveni mamă!

Monitorizarea atentă a ciclului menstrual

Mai întâi sub supravegherea medicului specialist, apoi chiar și singură, vei învăța cum să îți monitorizezi cu atenție ciclul menstrual. Specialistul te va ajuta să înțelegi bine termeni precum faza luteală, ovulație, ce înseamnă ciclu anovulator, cum se calculează exact perioada fertilă în cazul tău și multe altele. În acest fel se poate determina cea mai bună perioadă pentru a concepe, de care să profitați din plin pentru a vă număra și voi printre cei care vor deveni părinți!

Limitează consumul de alcool, cafea și tutun

Dacă obișnuiai să bei cafea zilnic, la care mai fumai și o țigară, mai bine renunță la acest obicei. După cum susțin experții în probleme de fertilitate, consumul în exces de cofeină și nicotină nu te ajută deloc, iar dacă la acestea mai adaugi și alcool, îți reduci semnificativ șansele de a rămâne însărcinată. Nici energizantele sau băuturile acidulate nu sunt chiar premise!

Odihnește-te suficient

O odihnă insuficientă sau incorectă duce la dezechilibru hormonal, care la rândul lui contribuie la apariția unor probleme legate de fertilitate. Încearcă atât tu, dar și partenerul, să faci unele schimbări în acest sens, să vă faceți un program de somn, pe care să îl și respectați. Sistemul reproducător va funcționa mai bine, și acesta este și scopul, nu?

Consiliere psihologică

Lupta cu infertilitatea nu este niciodată ușoară, și este posibil să ai parte de o adevărată avalanșă de trăiri și sentimente care te pot da peste cap. Nu este deloc ieșit din comun să apelezi la consiliere psihologică, să participi la întâlniri de grup cu cupluri care se află în aceeași situație. Este important să vă sprijiniți unul pe altul și să vă înțelegeți și să treceți împreună peste aceste provocări.

S-ar putea să-ți placă și...